Pellettien standardisoija palkittiin Bioenergian Kevätpäivässä

Jouni Valtanen (jouni.valtanen a kemesta.fi), 22.4.2014

Bioenergia ry palkitsi Bioenergia Kevätpäivässä Eija Alakankaan vuoden 2014 pellettiteko-palkinnolla. VTT:llä johtavana tutkijana toimiva Alakangas on pitkäjänteisesti osallistunut kansalliseen ja erityisesti kansainväliseen pellettien laatua ja markkinoita kehittävään standardityöhön.

Eija Alakangas
Eija Alakangas toimii kiinteiden biopolttoaineiden eurooppalaisen ja kansainvälisen laatuluokittelu- ja laadunvarmistustyöryhmän sekä kansallisen kiinteiden biopolttoaineiden standardisointikomitean puheenjohtajana. Eurooppalaista standardisointia edistävän CEN:n alaisuudessa tapahtunut pellettien EN-standardisoimistyö alkoi vuonna 2000 esistandardeilla ja viimeiset osat EN-standardeista on julkaistu vuonna 2012. Työ on viime vuosina laajentunut kansainväliseksi pellettien ISO-standardien myötä, jotka korvaavat eurooppalaiset laatuluokittelustandardit. ISO-standardit julkaistaan huhtikuussa 2014. Tämän vuoden alusta on alkanut paahtopellettien ja höyryräjäytettyjen pellettien standardisointi.

Palkinnon perusteeksi raati nostaa Eija Alakankaan keskeisen roolin standardien kehittämisessä maailmanlaajuisesti sovellettavaksi. Haasteita on ollut varsinkin maiden erilaisissa kansallisissa määräyksissä sekä puulajien eroissa.

Eija Alakangas on myös kouluttanut kotimaassa alan toimijoita ymmärtämään standardien ja laatutyön merkityksen asiakastyytyväisyyden lisääjänä sekä laajemman kaupankäynnin mahdollistajana. Loppukäyttäjälle Alakankaan työ näyttäytyy entistä tasalaatuisempina pelletteinä ja selkeästi verrattavina laatukriteereinä.

[Lähde: julkaisu Bioenergia ry:n sivuilta]

Takaisin